Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

ΞΕΡΕΤΕ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ?


ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΕΙΔΗ ΜΠΥΡΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ:
1. Lager: Χαιρετήστε τη βασίλισσα της μπύρας. Είναι το είδος που γνωρίζετε όλοι σας. Στην παγκόσμια κατανάλωση μπύρας η Lager αγγίζει το 45% από τις μπύρες που καταναλώνονται κάθε χρόνο. Οι ποιο γνωστές μάρκες μπύρας στην Ελλάδα είναι lager και πιο πιθανόν ότι η μπύρα και να σκέπτεστε αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το άρθρο είναι lager.Ταιριάζουν στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία μας αφού καταναλώνονται εύκολα , δροσίζουν και ταιριάζουν με πολλά μεσογειακά και ελληνικά φαγητά. Όμορφες, συνήθως ανοιχτόχρωμες ξανθές , με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ (συνήθως 4.7%) Για να παραχθεί μια lager η ζύμωση γίνετε σε πιο κρύα ατμόσφαιρά (η πρώτη ζύμωση 7-12 °C και 0-4 °C η δεύτερη) σε σχέση με τις Ale (βλ. παρακάτω) και χρησιμοποιείτε ειδικού τύπου μαγιά.
2. Pilsner: Οι Pilsner είναι ένας ιδιαίτερος τύπος lager, με λίγο πιο πικρή και ξερή γεύση από τις συνηθισμένες και λίγο ποιο σκούρο ξανθό χρώμα. Είναι πιο διαδεδομένη στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και ελάχιστα γνωστή στην Ελλάδα αν και τα τελευταία χρόνια κερδίζει θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων.
3. Ice: Οι Ice στις οποίες η μούρα αφήνετε να παγώσει μετά τη ζύμωση μέχρι να δημιουργηθούν κρύσταλλοι πράγμα που δίνει στη μπύρα μια πιο απαλή γεύση Τέλος υπάρχουν και οι σκουρόχρωμες lager με μαύρο ή καφέ χρώμα οι λεγόμενες Dark. Έχουν πιο γεμάτο σώμα από τις ξανθές lager, είναι λίγο πιο γλυκές και αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλονται στη μεγαλύτερη ποσότητα βύνης που χρησιμοποιείτε για να παραχθούν . Επίσης πιο δημοφιλείς στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ευρώπης.
4. Ale: Αν οι lager είναι οι βασίλισσας τις μπύρας οι Ale θα πρέπει να είναι οι βασιλιάδες. Για τους γευσιγνώστες, οι Ale κρύβουν πολλές εκπλήξεις και σίγουρα πιο γεμάτες γεύσεις από τις lager. Υπάρχουν τόσα είδη που σίγουρα θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Οι πρώτες μπύρες που παρασκευάστηκαν ανήκουν στη κατηγορία αυτή. Εδώ ανήκουν οι χλιαρές μπύρες που παραπονιέται ο Οβελίξ στον Αστερίξ (αν και η μπύρα δε πίνετε ούτε χλιαρή ούτε πολύ κρύα, τα ποτήρια από τη κατάψυξη δε προσφέρουν τίποτα και ίσος να χαλάνε και τη γεύση της μπύρας). Η ζύμωση γίνετε σε υψηλότερη θερμοκρασία από τις lager (15 – 24 °C ). Οι Ale περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από είδη. Η περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 15% … με άλλα λόγια προσοχή στην κατανάλωση τους!
5. Porter: Συναντιόνται πολύ στην Αγγλία. Πολύ σκούρες με γεμάτη γεύση γλυκόπικρης σοκολάτας προερχόμενες συνήθως από ψημένο κριθάρι.
6. Stout: Σε pint ή μπουκάλι, μια από τα πιο γνώστες ιρλανδέζικες μπύρες αυτού του είδους. Αν και ουσιαστικά είναι στη κατηγορία των Pοrter εμείς τις ξεχωρίζουμε αφού το χρώμα τους είναι σχεδόν μαύρο και ξεχωρίζουν για τη πικρή τους γεύση.Διαφορές άλλες μπύρες είναι οι μη αλκοολικές με λιγότερο από 0.5% αλκοόλ και μερικές που τα χαρακτηριστικά τους είναι κοντά και στις lager αλλά και στις ale.
Όπως και να το κάνουμε όμως οι μπύρες είναι ένα ποτό που αξίζει τη προσοχή μας. Είτε σερβιρισμένη σε ποτήρι , είτε από μπουκάλι, είτε από κουτάκι, η μπύρα σίγουρα δεν είναι κάτι που θα πρέπει να την υποτιμήσουμε. Μάλιστα μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μπύρας (πάντα βεβαία με μέτρο) μπορεί να έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο άνθρωπο. Έτσι την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε μια μπύρα προσέχετε λίγο περισσότερο στο τι θα πάρετε. Τώρα ξέρετε!
(Ευχαριστώ τον φίλο Δημήτρη για το Email)

3 σχόλια:

BROUNO είπε...

WARSTAINER ΒΑΡΕΛΙΣΙΑ ΜΕ ΚΟΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

ΑΠΟ ΣΚΟΥΡΕΣ ΠΡΟΤΕΙΜΩ ΤΗΝ ΜURPHYS
ΨΙΛΟΓΛΥΚΙΖΕΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΤΡΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΙΡΙΑΚΕΣ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΙΤΡΟΥ :)

ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΕΠΕΙΝΑ ΤΗΝ Τ.Ν.Τ ΑΠΟ ΜΗΛΙΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Monasthriakes kai ta muala sto mixer.

Chris 21

Ανώνυμος είπε...

Newcastle Brown Ale,
αυτό μόνο τέλος.

Γιώργος 21