Σάββατο 18 Απριλίου 2009

BOCA Vs RIVER



Το μεγαλύτερο ντέρμπι στον πλανήτη διεξάγεται την Κυριακή του Πάσχα, καθώς η Μπόκα Τζούνιορς υποδέχεται την Ρίβερ Πλέιτ στο "Bombonera".
Η "μάχη" του Μπουένος Άιρες θα γίνει στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Clausura της Αργεντινής, ξεκινάει στις 21:00 ώρα Ελλάδος και αποτελεί το καλύτερο... δώρο Πάσχα για έναν φίλο του πραγματικά καλού ποδοσφαίρου. Ακόμη και αν οι δύο αντίπαλοι δεν "μάχονται" για μία θέση στην κορυφή, η αναμέτρηση δεν χάνει καθόλου από την λάμψη της και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς για το Superclásico. Η Ρίβερ Πλέιτ έπειτα από 9 αγώνες βρίσκεται στην 4η θέση, τέσσερις βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο, Βέλεζ Σάρσφιλντ. Η Μπόκα Τζούνιορς από την άλλη συγκατοικεί στην 9η θέση μαζί με άλλες πέντε ομάδες και απέχει 8 βαθμούς από την κορυφή.
Ιστορικά
Αμφότεροι οι δύο σύλλογοι έχουν τις ρίζες τους στην Μπόκα, εργατική περιοχή του Μπουένος Άιρες, με την Ρίβερ να ιδρύεται το 1901 και την Μπόκα το 1905.
Το 1925 η Ρίβερ μετακόμισε στο Núñez, την βορειότερη περιοχή του Μπουένος Άιρες, στην οποία διέμεναν πιο εύποροι άνθρωποι. Έτσι, ουσιαστικά οι οπαδοί της Μπόκα προερχόντουσαν από την εργατική τάξη και αυτοί του μεγάλου αντιπάλου υποτίθεται από άτομα υψηλότερου βιοτικού επίπεδου. Κάπως έτσι προέκυψε και το προσωνύμιο "Millionarios", το οποίο σημαίνει... εκατομμυριούχοι, ενώ από την άλλη οι φίλοι της Μπόκα αποκαλούνται "Xeinezes", το οποίο σημαίνει... Γενοβέζοι και έχει να κάνει με την ιταλική κοινότητα από την οποία προερχόντουσαν οι περισσότεροι.
Το πρώτο Superclásico πραγματοποιήθηκε στις 2 Αυγούστου 1908 και βρήκε νικήτρια την Μπόκα με 2-1. Αυτή είναι η ομάδα που μετράει και τις περισσότερες νίκες από τότε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, σε 322 ντέρμπι οι "Xeinezes" έχουν 118 νίκες, οι "Millionarios" 104 και 100 αναμετρήσεις έχουν ολοκληρωθεί ισόπαλες. Σε αυτόν αριθμό υπολογίζονται όλοι οι μεταξύ τους αγώνες, σε πρωτάθλημα, διεθνείς διοργανώσεις, φιλικά, αλλά και σε αυτές του ερασιτεχνικού επιπέδου (τα πρώτα χρόνια). Όσον αφορά στο πρωτάθλημα, το ντέρμπι της Κυριακής θα είναι το 184ο, ενώ στα προηγούμενα η Μπόκα Τζούνιορς έχει 67 νίκες, η Ρίβερ Πλέιτ 61 και οι ισοπαλίες είναι 55.
Τα περισσότερα γκολ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις τα έχει πετύχει ο Άνχελ Λαμπρούνα (16), ποδοσφαιριστής της Ρίβερ που αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1939 μέχρι το 1959. Κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ είναι ο Μαρτίν Παλέρμο με 6 γκολ, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να είναι και στην βασική ενδεκάδα της Μπόκα.
VAMOS BOCA

1 σχόλιο:

ΗΛΙΑΣ 21R είπε...

VAMOS BOKA !!!
Σκίσε με μανία καί βουλιμία το κόκκινο καλσόν !!!