Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

100 ΧΡΟΝΙΑ DORTMUND





Το Ντόρτμουντ έβαλε σήμερα τα καλά του καθώς το καμάρι της πόλης, η Μπορούσια, έχει γενέθλια. Η «BVB» κλείνει εκατό χρόνια ζωής και ιστορίας κάνοντας μετά από αρκετά χρόνια μάλιστα μια αρκετά καλή πορεία στην μπουντεσλίγκα βρισκόμενη στη τετάρτη θέση του πρωταθλήματος.
Η Μπορούσια ιδρύθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 1909 ως καθαρά ποδοσφαιρικό κλαμπ. Σήμερα ο σύλλογος διαθέτει τμήματα πιγκ-πογκ και χάντμπολ. Το πλήρες όνομα της ομάδας είναι «Ballspiel-Verein Borussia Dortmund '09», δηλαδή: Ποδοσφαιρικός Σύνδεσμος Μπορούσια Ντόρτμουντ 1909.
Το Ντόρτμουντ ανήκει στην επαρχία της Βεστφαλίας-Ρηνανίας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των οπαδών της ομάδας προέρχεται από την περιοχή Ζάουαλαντ και την πόλη του Ντόρτμουντ. Η Μπορούσια έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά πληρότητας γηπέδου αφού τις περισσότερες χρονιές αγγίζει το 99%(!!!). Το όνομα «Μπορούσια» προέρχεται από την λατινική προφορά της Πρωσίας.
Μέχρι το 1937, έδρα της ομάδας ήταν το «Βάισε Βίζε» χωρητικότητας 10.000 θεατών. Τη χρονιά εκείνη η Μπορούσια μετακόμισε στο γήπεδο «Ρότε Έρντε» ενώ το 1974 οι «κιτρινόμαυροι» μετακόμισαν εκ νέου, αυτή τη φορά στο νεόκτιστο «Βεστφάλεν», γήπεδο που φτιάχτηκε για τις ανάγκες του παγκοσμίου κυπέλλου. Το 2006 το στάδιο μετονομάστηκε σε «Σίναλ Ιντούνα» λόγο χορηγίας η οποία ισχύει μέχρι το 2011.
Η Ντόρτμουντ είναι η πρώτη γερμανική ομάδα που κατάκτησε ευρωπαϊκό τίτλο το 1966, νικώντας στο τελικό τη Λίβερπουλ με 2-1 στο «Άμπντεν Παρκ». Ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος ήρθε το 1997 όταν η Μπορούσια κατάκτησε το τσάμπιονς λιγκ στο Μόναχο με αντίπαλο τη Γιουβέντους με σκορ 3-1. Οι «Πρώσοι» κατέκτησαν και το διηπειρωτικό στο Τόκιο απέναντι στην Κρουζέιρο με σκορ 2-0. Το 2002 η Ντόρτμουντ φτάνει στον τελικό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το οποίο έχασε από τη Φέγενορντ στο Ρότερνταμ με σκορ 3-2.
Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει στεφτεί έξι φορές πρωταθλήτρια Γερμανίας, ενώ τελευταία φορά ήταν τη σεζόν '01-'02. Οι Βεστφαλοί έχουν πανηγυρίσει επίσης δύο φορές την κατάκτηση του γερμανικού κυπέλλου και τρεις φορές την κατάκτηση του γερμανικού σούπερ καπ.
«Αιώνιος» αντίπαλος για τη Μπορούσια είναι η Σάλκε, το οποίο είναι σημαντικό όχι μόνο για τους δύο τους αλλά και για όλη την Γερμανία, αφού έχει χαρακτηριστεί ως το «απόλυτο» γερμανικό ντέρμπι από τους Γερμανούς φιλάθλους των υπολοίπων ομάδων. Χαρακτηριστικό του μίσους των οπαδών των δύο ομάδων είναι πως δεν αναφέρεται ποτέ το όνομα της μίας ομάδας ή πόλης στην πόλη των αντιπάλων(!)
Η διοίκηση των «κιτρινόμαυρων» σε συνδυασμό με το Δήμο της πόλης ετοίμασαν λαμπρή τελετή την Παρασκευή στο Δημαρχείο με 300 καλεσμένους για να τιμήσουν τα 100 χρόνια ζωής και ιστορίας του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: