Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΩΝΗ


Μία μέρα μετά την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας, ο κ. Γιώργος Δώνης παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου για τη σεζόν 2008-09. Ο προπονητής της ΑΕΚ μίλησε για το μεταγραφικό σχεδιασμό, τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας και τους στόχους του. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του τεχνικού της ΑΕΚ.


Ξεκινήσαμε την προετοιμασία μας με πολύ καλή διάθεση και πολύ μεγάλη αισιοδοξία. Μπορείτε να με ρωτήσετε ό,τι θέλετε.

Η προετοιμασία ξεκίνησε και αν δεν κάνω λάθος δεν έχετε τελειώσει με τις μεταγραφές. Ακούγονται διάφορα ονόματα όπως του Μπασινά, του Βενετίδη, του Κατσουράνη. Τι ισχύει και τι όχι;

Σίγουρα δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τις μεταγραφές. Είναι πολύ σημαντικό ότι κινηθήκαμε γρήγορα και κάναμε πέντε αξιόλογες μεταγραφές. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται ποτέ να μπω στη διαδικασία να επιβεβαιώνω ή να διαψεύδω τα ονόματα που γράφονται στον Τύπο. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε το ρόστερ μας.

Σε ποιες θέσεις ψάχνετε ποδοσφαιριστές;

Ασχολούμαστε με περιπτώσεις αριστερού μπακ και χαφ.

Τα τελευταία καλοκαίρια οι μεταγραφές ήταν μια διαδικασία που κρατούσε μέχρι τέλος Αυγούστου. Εσείς πιστεύετε ότι φέτος τα πράγματα θα τελειώσουν νωρίτερα ή μπορεί να ενισχυθεί η ομάδα και στο τέλος του καλοκαιριού;

Γενικά αυτό που θεωρώ είναι πως η περίπτωση του αριστερού μπακ είναι μια πολύ δύσκολη θέση. βλέπουμε και στην Ευρώπη πολλούς παίκτες να αγωνίζονται με ανάποδο πόδι. Από την άλλη δεν θέλουμε να φέρουμε μέτριους ποδοσφαιριστές, θέλουμε να φέρουμε καλούς ποδοσφαιριστές. Ποτέ δεν μπορείς με τις μεταγραφές να ελέγξεις το χρόνο. Πάντα είναι το καλύτερο να τελειώνουν όσο πιο νωρίς γίνεται. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το διάστημα υπήρχε άψογη συνεργασία με το τμήμα σκάουτινγκ και προχωρήσαμε πάρα πολύ γρήγορα. Ευελπιστώ ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τελειώσουν και οι υπόλοιπες μεταγραφές.

Μιλάτε για τη θέση του αριστερού μπακ, ενώ εκεί υπάρχει ο Αρουαμπαρένα που έχει και μεγάλο συμβόλαιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν τον υπολογίζετε για πρώτη λύση;

Δεν έχω πει τίποτα τέτοιο. Οι δεύτερες και οι πρώτες λύσεις φαίνονται στο γήπεδο.

Έχετε μιλήσει για δύο συστήματα. Το 4-3-3 και το 4-4-2. Ποιο από τα δύο θα εφαρμόζετε θα εξαρτάται και από τον αντίπαλο ή θα υπάρχει ένα βασικό σύστημα που θα ακολουθεί η ΑΕΚ;

Δεν προσαρμοζόμαστε ποτέ σε κανέναν αντίπαλο. Κοιτάμε μόνο τη δική μας ομάδα, μελετάμε τον αντίπαλό μας για δυνατά και αδύνατα σημεία τα οποία θα έχει και το βασικό μας σύστημα θα είναι το 4-3-3 και πάνω σε αυτό ξεκινήσαμε τη δουλειά μας.

Με πόσα άτομα θέλετε να δουλέψετε; Με 32 ποδοσφαιριστές, με 25; Θέλετε ένα πιο μικρό ρόστερ; Ο κ. Νικολαϊδης παλιότερα είχε πει ότι το μεγάλο ρόστερ έφερνε κάποια προβλήματα…

Όντως ένα ρόστερ με πάνω από 30 ποδοσφαιριστές είναι δύσκολο. Η δική μου τοποθέτηση είναι για 27 ποδοσφαιριστές, 24 και τρεις τερματοφύλακες και εκεί θέλουμε να κινηθούμε. Αξιολογείται αυτή τη στιγμή το υλικό της ομάδας και κάποιοι ποδοσφαιριστές που μπορεί να μην έχω ολοκληρωμένη άποψη. Στο επόμενο διάστημα θα διαμορφωθεί το ρόστερ.

Δη
λαδή, αν αποκτηθούν κι άλλοι παίκτες θα φύγουν γύρω στους επτά παίκτες…

Εγώ σας είπα τα νούμερα και δεν μπορώ να πω τίποτα παραπάνω. Μπορεί, βέβαια, να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις που αφορούν νέους ποδοσφαιριστές, τους οποίους θέλουμε να εξελίξουμε. Αν υπάρχει μια διαφοροποίηση ενός ή δύο ποδοσφαιριστών, ειδικά αν πρόκειται για μικρούς σε ηλικία, δεν θα με πείραζε.

Η εξέλιξη των νέων θα έρθει από εσάς μόνο από τις προπονήσεις ή θα τους χρησιμοποιήσετε κιόλας;

Αυτό που θέλω να διευκρινίσω επειδή διαβάζω στον Τύπο ότι μου αρέσει να δουλεύω με νέους ποδοσφαιριστές, είναι πως αυτό δεν σημαίνει ότι δουλεύω μόνο με νέους ποδοσφαιριστές. Αυτό το έχει αποδείξει και η θητεία μου στην προηγούμενη ομάδα. Για μένα δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Κανένας ποδοσφαιριστής δεν θα έχει την ευκαιρία από μένα, αν δεν μου έχει δείξει στην προπόνηση ότι την αξίζει. Είτε, λοιπόν, ένας ποδοσφαιριστής είναι 17 ετών είτε 37 ετών, θα πρέπει να μου αποδείξει μέσα από την προπόνηση ότι αξίζει να πάρει την ευκαιρία. Δεν πρόκειται να κάνω χάρη σε κανέναν. Έτσι, ο κάθε νέος πρέπει να παλέψει, να δουλέψει στην προπόνηση και να κερδίσει την εμπιστοσύνη μου. Δεν πρόκειται να πάρει κάποιος ευκαιρία αν δεν μου το δείξει στην προπόνηση.

Έχετε αρχίσει να δουλεύετε εδώ και δύο μέρες. Κατά πόσο είστε ευχαριστημένος από την παιδεία που είδατε στους παίκτες από πλευράς τακτικής;

Δεν θα κάνω καμία κρίση, γιατί νομίζω ότι είναι λάθος να μιλάς για το παρελθόν. Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία, τις δικές του ιδέες για το ποδόσφαιρο. Εγώ πάνω στο σχηματισμό που θα χρησιμοποιήσουμε τόσο στην αμυντική μας λειτουργία, όσο και στην επιθετική ανάπτυξη, θέλω να περάσω συγκεκριμένα πράγματα στην ομάδα. Στο ποδόσφαιρο θεωρώ ότι το πιο εύκολο κομμάτι είναι η αμυντική τακτική. Η επιθετική τακτική είναι το πιο δύσκολο κομμάτι για να περάσεις συγκεκριμένες κινήσεις και αυτοματισμούς.

Τις δύο πρώτες μέρες ξεκινήσατε το πρόγραμμά σας με πολύ ποδόσφαιρο. Αυτό θα συνεχιστεί ή θα υπάρχει και φυσική κατάσταση στο πρόγραμμά σας;

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε ότι φυσική κατάσταση δεν σημαίνει τρέξιμο χωρίς μπάλα. Το αντικείμενο του ποδοσφαιριστή είναι η μπάλα. Ούτε σημαίνει πως όταν χρησιμοποιείς τη μπάλα, δεν κάνεις φυσική κατάσταση. Το μόνο που μπορώ να σας εξηγήσω πολύ περιληπτικά είναι ότι επειδή πλέον το ποδόσφαιρο είναι σύγχρονο και παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις, όταν οι ποδοσφαιριστές φορούν ένα ειδικό ρολόι και μετράμε την προπόνηση, πάντα η επιβάρυνσή τους είναι μεγαλύτερη όταν κάνουν ασκήσεις με μπάλα, παρά όταν τρέχουν χωρίς μπάλα. Είναι πολύ σημαντικό να αποκτούν τις κινήσεις με τη μπάλα. Αυτό είναι το αντικείμενό τους. Η περισσότερη προπόνηση, λοιπόν, θα είναι με μπάλα. Είτε αυτή τη στιγμή που έχουμε αερόβια χαμηλής έντασης με τη μπάλα, είτε όταν θα ανέβουμε σε μεγαλύτερες εντάσεις, το 90% της προπόνησης θα είναι με μπάλα.

Έχετε κάποια ενημέρωση από τη διοίκηση αν υπάρχουν κάποιες προτάσεις για παίκτες ή αν θα παραχωρηθούν ποδοσφαιριστές;

Φυσικά, έχω ενημέρωση για τα πάντα. Οι επιλογές γίνονται από μένα, όπως και είμαι ενήμερος για όποια πρόταση γίνεται. Είμαι ενήμερος για τα πάντα.

Υπάρχει ενδεχόμενο να παραχωρηθεί κάποιος ποδοσφαιριστής;

Δεν ξέρω κάτι τέτοιο, αλλά η άποψή μου είναι ότι ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει την τιμή του. Αυτό δεν αφορά μόνο τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, αλλά όλους τους ποδοσφαιριστές του κόσμου.

Ναι, αλλά αν παραχωρηθεί ένας ποδοσφαιριστής στις 15 Αυγούστου;

Δεν πρόκειται να παραχωρηθεί κανείς ποδοσφαιριστής στις 15 Αυγούστου. Όλα εξαρτώνται από τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει και τι θέλουμε να κάνουμε εμείς. Αυτό που έχουμε πρώτο στόχο είναι να κάνουμε καλύτερη την ομάδα μας.

Οι παίκτες που αποκτήθηκαν ήταν όλοι βασικοί μεταγραφικοί στόχοι ή υπήρχαν και απώλειες; Τι ξεχωρίσατε στους παίκτες που αποκτήθηκαν;

Τώρα δεν έχει νόημα να αναλύσω τα στοιχεία που ψάχνω σε κάθε ποδοσφαιριστή. Οι παίκτες που επιλέχτηκαν από εμένα για κάθε συγκεκριμένη θέση, είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που με άφησαν ικανοποιημένο. Φυσικά όταν μπαίνεις σε διαπραγματεύσεις με ποδοσφαιριστές, άλλες φορές μπορεί να πετύχεις και άλλες όχι. Αν αναφερόσαστε στην περίπτωση Κλέιτον, νομίζω ότι εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε.

Στις πρώτες σας δηλώσεις και στην ομιλία σας στους παίκτες αποφύγατε τα μεγάλα λόγια, αλλά ο κόσμος έχει μείνει πολλά χρόνια χωρίς πρωτάθλημα και θέλει τον τίτλο.

Δεν είναι λογική μου να αποφεύγω τα μεγάλα λόγια. Πάντα λέω αυτό που πιστεύω. Δεν έχω κρυφτεί σε τίποτα και δεν ξέρω ποια λόγια είναι μεγάλα και ποια λόγια είναι μικρά. Ο καθένας πρέπει να δίνει υποσχέσεις με τη δουλειά του, με την προσπάθεια που κάνει να εξελίξει την ομάδα του. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι μας. Το έχω ξαναπεί ότι στόχοι μας είναι οι τίτλοι.

Δεν δημιουργεί αυτό ένα άγχος και μία πίεση τώρα που ξεκινάτε μια καινούρια προσπάθεια;

Είμαι φιλόδοξος άνθρωπος και δεν αγχώνομαι με τέτοια πράγματα. Όποιος δουλεύει πρέπει να έχει άγχος δημιουργικό. Και το μοναδικό άγχος που έχω είναι δημιουργικό άγχος. Για να βγάλουμε στο γήπεδο αυτό που θέλουμε και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ρισκάρετε αυτή την εποχή στην καριέρα σας;

Τι πιστεύετε ότι θεωρείται ρίσκο;

Δεν πιστεύω τίποτα, για σας ρωτάω…

Πιστεύω σε αυτό που κάνω, πιστεύω στον εαυτό μου, στους συνεργάτες μου, στους παίκτες μου. Είναι η επιλογή μου αυτή. Όπως και στην καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής, άσχετα αν πιστεύω ότι πέτυχα λίγα πράγματα, θέλω να διεκδικώ μεγάλα πράγματα. Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θέλει την ασφάλεια και τη σιγουριά των μικρών πραγμάτων. Έτσι δεν βρίσκεις τον τρόπο ούτε να εξελιχθείς, ούτε να προοδεύσεις, ούτε να πετύχεις.

Αν στις πρώτες αγωνιστικές δεν έρθουν τα αποτελέσματα, ο κόσμος μπορεί να αρχίσει να μουρμουράει και αυτό να συμπαρασύρει μια κατάσταση…

Λέτε όλα αυτά τα χρόνια να μην έχω συνηθίσει την ελληνική πραγματικότητα;

Δε νομίζω ότι ένας παίκτης με πρωτάθλημα, Κύπελλο και ημιτελικό Champions League έχει πετύχει λίγα πράγματα.

Όχι, έτσι είναι. Σύμφωνα με τα προσόντα μου, λίγα είναι.

Σας απασχολεί καθόλου ο τρόπος που αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός με τους δύο αντιπάλους της ΑΕΚ να ισχυροποιούνται και να προσπαθούν να πάνε ακόμα καλύτερα;

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ασχολούμαι με όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και με όλες τις ομάδες, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει είναι η δική μου ομάδα και σας είπα ότι πολλές φορές δεν παίζουν μόνο τα μπάτζετ ρόλο. Αυτή είναι η δική μου άποψη. Το ποια ομάδα είναι καλύτερη και πιο δουλεμένη σε κάποια πράγματα περισσότερο από την άλλη, φαίνεται μέσα στο γήπεδο.

Το κρατάμε αυτό, διότι και ο προκάτοχός σας έτσι ξεκίνησε και στο τέλος μιλούσε για κίτρινα ποδήλατα και τανκς…

Μη με βάζετε στη διαδικασία να σχολιάζω τίποτα για τους προκατόχους μας.

Έχετε κάποια ενημέρωση για το προπονητικό κέντρο; Ξέρετε αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά;

Ξέρω ότι τα πράγματα πάνε καλά. Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση για την ομάδα και μιλάμε για μια μεγάλη υποδομή, διότι αν θέλουμε να εξελίξουμε ποδοσφαιριστές από τις μικρότερες ηλικίες, θα πρέπει να έχουμε το δικό μας προπονητικό κέντρο με πολύ καλές εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχο μέλημα και της διοίκησης και του προπονητή.

Τα προηγούμενα χρόνια η ΑΕΚ έδινε προκριματικά για το Champions League. Φέτος δίνουν οι δύο ανταγωνιστές της. Σε τι βαθμό θα επηρεάσουν την πορεία τους;

Θα απαντήσω διαφορετικά. Θα προτιμούσα να παίζαμε εμείς στα προκριματικά του Champions League, διότι έχουμε φιλοδοξίες και θέλουμε να πετυχαίνουμε μεγαλύτερα πράγματα.

Φοβάστε μήπως η κατάσταση στο ιδιοκτησιακό και μια πόλωση που μπορεί να δημιουργηθεί στον κόσμο, μπορεί να επηρεάσει την ομάδα;

Έχω ακούσει πολλές φορές σήμερα ερωτήσεις για το αν φοβάμαι. Δεν ασχολούμαι με αυτά και δε νομίζω ότι μπορεί να μας επηρεάσουν αυτά τα πράγματα.
(Από το επίσημο site της ΑΕΚ : http://www.aekfc.gr)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πάμε ρε τρένο .........