Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

ΜΕ FC VASLUI Η ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ EUROPA LEAGUE




Ταξίδι στο άγνωστο η Βασλούι
Στο ποδοσφαιρικό σκηνικό της Ρουμανίας έχουν σημειωθεί πολλές ανατροπές τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν βέβαια οι παραδοσιακές δυνάμεις, όμως έκαναν την εμφάνισή τους ομάδες άγνωστες μέχρι πρόσφατα, αρκετές των οποίων αριθμούν λίγα μόλις χρόνια ζωής, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια από αυτές είναι η Βασλούι, η αντίπαλος της ΑΕΚ στον δ’ προκριματικό του UEFA Europa League. Μια ομάδα δυνατή και μαχητική αλλά άπειρη, η οποία φοβίζει την «Ένωση» κυρίως γιατί της είναι τελείως ...άγνωστη.
Με την έδρα της να βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη των 70.000 κατοίκων στα ανατολικά της χώρας, η Βασλούι είναι ηλικίας μόλις επτά ετών, αφού ιδρύθηκε το 2002 από τον πρώην διαιτητή Αντριάν Πορουμπόιου. Άρχισε την πορεία της στη Δ’ κατηγορία και μέσα σε τρία χρόνια βρέθηκε στην Α’, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στο ρουμάνικο ποδόσφαιρο.
Η άνοδος στην Α’ κατηγορία έφερε και καλές μεταγραφές για τη Βασλούι, η οποία έγινε ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Την πρώτη χρονιά πάντως (2005-2006) και μετά από έναν πολύ κακό α’ γύρο, μετά βίας απέφυγε τον υποβιβασμό τερματίζοντας 14η , όμως στο τελευταίο παιχνίδι της περιόδου και ενώ είχε εξασφαλιστεί, ηττήθηκε με 4-0 στην έδρα της από τη Στεάουα που ήθελε τους βαθμούς. Αν και πραγματικά το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη, υπήρξαν υπόνοιες ότι ο αγώνας ήταν «στημένος». Ο Πορουμπόιου αποφάσισε να αποχωρήσει και το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί ποδοσφαιριστές.
Την επόμενη περίοδο, παρά τις απώλειες και ενώ ο Πορομπόιου ενδιάμεσα άλλαξε γνώμη, η πορεία ήταν σαφώς καλύτερη και η ομάδα τερμάτισε 8η. Επόμενος στόχος ήταν η συμμετοχή στην Ευρώπη, με την Βασλούι να καταφέρνει τελικά να κερδίσει τη θέση της Ρουμανίας στο Ιντερτότο. Πέρσι πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση της ιστορίας της και τερμάτισε 5η, παίρνοντας το εισιτήριο για το UEFA Europa League όπου άρχισε τους αγώνες της από τον γ’ προκριματικό και απέκλεισε την Ομόνοια, νικώντας την με 2-0 εντός έδρας και αποσπώντας ισοπαλία με 1-1 στη Λευκωσία.
Έδρα της Βασλούι είναι το «Μουνισιπάλ», χωρητικότητας 9.220 θεατών, χρώματά της το κίτρινο και το πράσινο και προπονητής της ο Κριστιάν Ντούλτσα, 37 ετών, πρώην διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής που υποχρεώθηκε το 2003 να εγκαταλείψει την καριέρα του λόγω καρδιακού προβλήματος. Η αντίπαλος της «Ένωσης» είναι η πρώτη ομάδα της οποίας αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία.
Μεγάλα αστέρια δεν διαθέτει η Βαλούι. Από το δυναμικό της ξεχωρίζουν ο Γάλλος αμυντικός Στεφάν Ζουμπάρ, ο Βραζιλιάνος μέσος Γουέσλεϊ και ο Σλοβάκος διεθνής τερματοφύλακας Ντούσαν Κούτσιακ, τον οποίο ήθελε να αποκτήσει η ΑΕΚ πριν δύο χρόνια αλλά προτίμησε τελικά τον Σεμπάστιαν Σάχα. Τα νέα πρόσωπα είναι πολλά φέτος, αφού αποκτήθηκαν οι Ζερλέμ, Ματέλ (Φαρούλ), Γκαντζιοβεάνου (Ουνιβερσιτατέα Κραϊόβα), Νεάγκου, Χαϊσάν, Ντόμπος (Μπακάου), Κοστίν (Ντάτσια Μιοβένι), Λούκα (Σουσεάβα), Πανάιτ (Οτοπένι), Γιοβάνοβιτς (Πολιτέχνικα Ιάσι), Φίλιπ (Γιούλ Πετροζάνι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: