Σάββατο 23 Μαΐου 2009

ROY OF THE ROVERS





ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΚΑΣΣΩΤΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ www.englishfootball.gr ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΗΡΩΑ ΤΩΝ ΚΟΜΙΚ ROY RACE, ΤΗΣ ΜΥΘΙΚΗΣ ΜELCHESTER ROVERS ΠΟΥ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΗΚΕ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ "ΑΓΟΡΙ" ΚΑΙ "ΖΑΓΚΟΡ"):
Melchester Rovers, η ομάδα του Roy Race
H Melchester Rovers, είναι μια φανταστική ομάδα, στην οποία πέρασε μεγάλο διάστημα της λαμπρής του καριέρας ο πιο διάσημος ποδοσφαιρικός ήρωας κόμικ, ο Roy Race.
Πρωτοεμφανίστηκε στο κόμικ Roy of the Rovers, που φιλοξενήθηκε αρχικά στο περιοδικό “Tiger” το 1954. Στην Ελλάδα έκανε τα πρώτα του βήματα στο περιοδικό “Zαγκόρ” σαν “Ρόυ Ρέις” την περίοδο 1971-72 και συνέχισε στο “Αγόρι” με τον τίτλο “O Ρόυ ξαναγυρίζει” την περίοδο 1976-1983. Από το 1985 και μετά τιτλοφορήθηκε ως ο “O Ρόυ της Μέλτσεστερ” ή ο “Ρόυ της Ρόβερς”.
Ο Roy έγινε διάσημος και αγαπητός στο Ελληνικό κοινό, στην Αγγλία όμως η φήμη του είναι πέρα από κάθε φαντασία. Επειδή όμως οι Άγγλοι λένε ότι κανείς παίκτης δεν είναι μεγαλύτερος από την ομάδα, θα ασχοληθούμε με την ομάδα του, τη Melchester Rovers και το μύθο που τη συνοδεύει.
Σύμφωνα με το κόμικ λοιπόν, η Melchester ιδρύθηκε το 1885 και κέρδισε τουλάχιστον 3 πρωταθλήματα προπολεμικά κι αρκετά κύπελλα Αγγλίας. Το 1954 που πρωτοεμφανίστηκε στις χάρτινες σελίδες, ήταν μέρος της ιστορίας του επιθετικού Roy Race (του οποίου ο παππούς, Billy Race είχε παίξει στην ομάδα στις αρχές του 20ου αιώνα). H Melchester, αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1958 και πήρε το κύπελλο Αγγλίας την επόμενη χρονιά, με το Roy αρχηγό. Στη δεκαετία του 1960 έγινε μια ποδοσφαιρική δύναμη σεβαστή απ’ όλους. Τη δεκαετία αυτή πήρε 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα Αγγλίας, 2 κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα κύπελλο κυπελλούχων και ένα διηπειρωτικό κύπελλο.
Μια δεκαετία που είχε τα προβλήματά της, αφού κόντεψε να υποβιβαστεί το 1967, χρονιά που πήρε το κύπελλο κυπελλούχων! Τη δεκαετία του 1970 και συγκεκριμένα το 1972 η Melechester έκανε το μοναδικό της νταμπλ, χρονιά που ο προπονητής Ben Galloway έγινε γενικός διευθυντής και τη θέση του πήρε ο παλιός μεσοεπιθετικός Tony Storme. To 1973, η ομάδα ξεκίνησε με μια μοντέρνα εμφάνιση, όμως τα άσχημα αποτελέσματα έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι η νέα φανέλα ήταν γρουσούζικη!
Είναι τόσο καλά δομημένη η ιστορία και η εξέλιξη της Melchester στο πέρασμα των χρόνων, που δε λείπει κι ένας αποκλεισμός έκπληξη στον τρίτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας, από την ερασιτεχνική Sleeford Town το 1975, που οδήγησε στην εξαφάνιση του προπονητή Tony Storme, για να πάρει ο Roy Race το πόστο του παίκτη-προπονητή.
Τη χρονιά εκείνη η Melchester πήρε το κύπελλο κυπελλούχων. Δύο χρόνια αργότερα πήρε το πρωτάθλημα ενώ στη συνέχεια υπήρξαν φήμες ότι θα δεχόταν πρόταση 1 εκατομμυρίου λιρών για να αναλάβει τη Basran, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η δεκαετία του 1980 ήταν γεμάτη γεγονότα που ξεπερνούσαν σε φαντασία και ύφος ακόμα και σαπουνόπερες-και μάλιστα ενέπνευσε μια τέτοια τη “Dream Team” του SKY ONE.
Η Melchester πήρε το πρωτάθλημα το 1980, υποβιβάστηκε την επόμενη χρονιά, ενώ το 1981 είχε και μια τραγωδία καθώς ο Roy πυροβολήθηκε από ένα ζηλιάρη ηθοποιό τον Elton Blake, ο οποίος θα τον υποδυόταν στην τηλεόραση σε μια μίνι σειρά για την ομάδα! Ο Roy έπεσε σε κώμα, την ομάδα ανέλαβε ο Sir Alf Ramsey που την ανέβασε κατηγορία άνετα, έχοντάς τη 34 παιχνίδια αήττητη, επίδοση ρεκόρ. Ο Roy συνήλθε φυσικά και επανήλθε το Δεκέμβρη του 1983. Οδήγησε τη Melchester στην κατάκτηση του F.A. Cup αλλά και του κυπέλλου κυπελλούχων επικρατώντας στα πέναλτι της Ισπανικής Real Santana.
Είναι τέτοια η προσέγγιση της ιστορίας της Melchester στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα που δεν άφησε την ομάδα να παίξει στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια-είχαν αποκλειστεί οι Αγγλικές ομάδες μετά την τραγωδία του Heysel. Στη Melchester υπέγραψαν και οι θρυλικοί Bob Wilson και Emplyn Hughes (τότε τηλεσχολιαστές) αλλά και δύο μέλη του γνωστού pop γκρούπ Spandau Ballet! Η τραγωδία χτύπησε ξανά την ομάδα όταν 8 παίκτες –οι Noel Baxter, Vic Guthrie, Steve Naylor, Carl Hunt, Neville Jones, Kenny Logan, Jimmy Slade και Trevor Cassidy σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση στο Basran. Ο Roy Race αφιέρωσε το Littlewoods Cup που κατέκτησε η ομάδα σε αυτούς.
Με την πάροδο των χρόνων επιτυχίες και αποτυχίες, νίκες και ήττες εναλλάσσονταν με εξαιρετικά αληθοφανή ρυθμό, στην ομάδα που έφτασε να αγωνίζεται πλέον και ο γιός του Roy o Rocky.
Τα χρώματα της Melchester ήταν πάντα ένας συνδυασμός του κόκκινου και του κίτρινου και μάλιστα το 1991 η διεύθυνση του περιοδικού ζήτησε από τους αναγνώστες να σχεδιάσουν τη νέα εμφάνιση της ομάδας. Οι σπόνσορες στη φανέλα ήταν αναπόφευκτοι με τη Gola το 1981, τη Nike το 1986, ακόμα και την Panini και τη Fleetway που ήταν οι εκδότες του comic. To 1992 ήταν η σειρά της Sega, για να ακολουθήσουν το εβδομαδιαίο comic ΤBC, το Subbuteo, το Match of the Day ( μιας και το γνωστό περιοδικό δημοσίευε τις ιστορίες), ακόμα και τα McDonald’s.
H τελευταία ιστορία της Melchester δημοσιεύθηκε στο Match of the Day το Mάιο του 2001, με το Roy να είναι πια ιδιοκτήτης και manager της ομάδας και την κόρη του Mel στη θέση του γενικού διευθυντή. Πούλησε το γήπεδο της ομάδας το Mel Park, για να εξοικονομήσει χρήματα για την κατασκευή ενός μεγαλύτερου γηπέδου (η ομάδα έπαιζε προσωρινά στο Mel Valley Rugby Park). H Μelchester, είχε αποκλειστεί από το Champions League και βρισκόταν στην 6η θέση στο πρωτάθλημα.
Θα τα κατάφερνε ο Rocky να την οδηγήσει στην Ευρώπη, ήταν το ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ, αφού το comic σταμάτησε. Άφησε έτσι ένα φανταστικό σύλλογο που μεγάλωσε γενιές και γενιές σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε εποχές νοσταλγικές για πολλούς και πιο όμορφες για άλλους.
Άφησε επίσης μια ομάδα η φήμη της οποίας δεν ξεθώριασε ποτέ. Στη γνωστή εταιρεία αγγλικών φανέλων retro, την “ΤOFFS” θα βρείτε φανέλες της Melchester, του 2000 του 1978 του 1960, ακόμα και του 1958! Φανταστική ομάδα με μια τροπαιοθήκη που θα ζήλευαν πολλοί σύλλογοι στον κόσμο. 13 πρωταθλήματα (1 second division) 11 F.A. Cup, 3 League Cup, 3 κύπελλα Πρωταθλητριών, 4 κυπελλούχων και ένα κύπελλο UEFA.
Σίγουρα αποτέλεσε έμπνευση μιας παρέας Ιρλανδών που ίδρυσε το 1996 μια Melchester Rovers ,ομάδα που υπάρχει ακόμα και αγωνίζεται στο San Francisco, έχοντας όμως τα χρώματα της Ιρλανδίας-πράσινο άσπρο- και αγωνιζόμενη κατά καιρούς με φανέλες της Celtic!
Η αυθεντική Melchester Rovers όμως είναι αυτή του Roy Race. Μια ομάδα που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, ζει όμως πάντα στις καρδιές όσων μεγάλωσαν μαζί της και αγάπησαν το αγγλικό ποδόσφαιρο και τα ιδεώδη που αντιπροσωπεύει.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Τι μας θύμισες...
Egli 21

BROUNO είπε...

ego diavaza eric castel
apo thn pari s.z. sto kamp no me thn fanela tis barca
trelo comic

παρτε μια γευση

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=545

ΗΛΙΑΣ 21R είπε...

Έλα ρε Johnny !!!
Πριν 2 εβδομάδες βρήκα καί πήρα τόμο Roy ,από το Public στο Σύνταγμα !! Με πολύ σπάνιο υλικό , μιλάμε για τέλη δεκαετίας 50...Εμείς εκείνα τα χρόνια , διαβάζαμε στο "Αγόρι" εικονογράφους του Roy από τα τέλη των '70ς...!! Νά΄σαι καλά για το αφιέρωμα...Θυμάμαι ένα ματς που είχε δώσει η MELCHESTER για το ευρωπαικό κύπελλο (δεν διευκρινιζόταν ποιό), εναντίον μίας ελληνικής ομάδας που λεγόταν...ΑΧΙΛΛΕΑΣ !!! Το ματς στην Αθήνα , είχε έρθει 1-1 , καί στις εξέδρες γινόταν ΚΟΛΑΣΗ !! Οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να εκτελέσουν ούτε αράουτ λέμε , από αυτά που τους πετούσαν !!

StrKav είπε...

http://royoftheroversgr.blogspot.com/

Elate k eseis sthn parea twn ellhnwn fans tou Roy!

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ είπε...

Το παιχνίδι με τον ...Αχιλλέα ("Niarkos" στην αγγλική έκδοση) ήταν ο τελικός και η Μέλτσεστερ νίκησε 2-0. Αυτά που αναφέρει ο Ηλίας για επεισόδια και αντικειμενα που έπεφταν από τις εξέδρες ήταν εναντίον της Δυναμό Ζάρνοβ, που παρέπεμπε σε χώρα προέλευσης Ανατολικού μπλοκ με εμφανή προπαγανδιστική διάθεση. Οι Έλληνες φίλαθλοι εμφανίσθηκαν ενθουσιώδεις αλλά πάντοτε κόσμιοι μέσα στο κόμικς αυτό.