Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

KEA DIVE EXPEDITION





Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία εξερεύνησης ναυαγίου, στα νερά της νήσου Κέας.
Στην αποστολή συμμετέχει και ο συνάδελφος Λάζαρος που ασχολείται χρόνια με τις καταδύσεις.
Το πλοίο που τελικά βρέθηκε είναι το S/S Burdigala, πρώην S/S Kaiser Friedrich κατασκευασμένο το 1897.
Αναλυτικά :
"Το «Άγνωστο Ναυάγιο της Κέας» είναι το με Γαλλική σημαία επιταγμένο υπερωκεάνιο S/S Burdigala, πρώην S/S Kaiser Friedrich, κατασκευασμένο το 1897 από την εταιρεία F. Schichau GmbH στο Danzig της Πολωνίας, πόλη η οποία ανήκε τότε στο γερμανικό Ράϊχ. Το πλοίο βυθίστηκε από τορπίλη στις 14 Νοεμβρίου 1916, μια εβδομάδα πριν την βύθιση του Βρεταννικού, μετά από μάχη που έδωσε με το γερμανικό υποβρύχιο U-73, κυβερνήτης του οποίου ήταν ο Kapitänleutnand Gustav Siess.
Αν και διάφορες δευτερογενείς πηγές αναφέρουν σαν σημείο βύθισης το στενό που βρίσκεται ανάμεσα στην Τήνο και την Μύκονο, οι πρωτογενείς πηγές, όπως η επίσημη Γαλλική κυβερνητική καταχώρηση της 15ης Οκτωβρίου του 1919, είναι σαφείς αναφέροντας ότι το S/S Burdigala, “torpillé le 14 novembre 1916 dans le canal de Zea, a culé après avoir canonné jusqu’à la dernière minute le périscope de l’ennemi. Son équipage a donné un bel exemple d’énergie et d’abnégation”.
Τα στοιχεία που μας βοήθησαν στην ταυτοποίηση του ναυαγίου προέρχονται πρωτίστως από τις έρευνες πεδίου, που πραγματοποίησε η ομάδα μας κατά το διάστημα των τεσσάρων ημερών που καταδυθήκαμε στην Κέα, καθώς και από την ιστορική έρευνα που παράλληλα πραγματοποιήσαμε κατά την διάρκεια των ημερών που καταδυόμασταν. Με την πρώτη ευκαιρία θα αναφερθούμε διεξοδικά στα στοιχεία εκείνα που μας οδήγησαν στην ταυτοποίηση του ναυαγίου.
Αν και το ναυάγιο που ερευνήσαμε δεν ανήκει στην περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, όπως είχαμε αρχικά υποθέσει, αλλά του Α΄, είμαστε υπερήφανοι για το επίτευγμα της ταυτοποίησης, της καταγραφής, της τεκμηρίωσης και της έρευνας που πραγματοποιήσαμε στον χώρο που μέχρι πριν λίγες ημέρες βρισκόταν το «Άγνωστο Ναυάγιο της Κέας». Τον χώρο αυτόν καταλαμβάνει πλέον το S/S Burdigala, πρώην S/S Kaiser Friedrich, του οποίου η έρευνα πρόκειται να συνεχιστεί όχι μόνο στον βυθό της Κέας, αλλά και σε ιστορικά αρχεία, βιβλιοθήκες και μουσεία. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του ναυαγιοκαδυτικού νομίσματος η οποία οδηγεί σε μια κατάδυση, εξ΄ ίσου σημαντική, στην ιστορία."
Διαβάστε πολλές λεπτομέρειες, με φωτογραφίες και video, στο blog της ομάδας :
Έχει ενδιαφέρον ...
(Ευχαριστώ το Λάζαρο και του εύχομαι καλή συνέχεια)

2 σχόλια:

BROUNO είπε...

exw oikogeniako filo ypovryxio kinimatografisth (kai enan apo tous kalyterous mexri prin liga xronia) kai exei vouthxei se olh th perioxh
olh h perioxh einai gemath navagia
exw dei video kai fotos kai exw pathei plaka

GarageFuzz21 είπε...

Η ομάδα έχει κάνει και άλλες καταδύσεις σε ναυάγια.
Στο blog τους έχει πολλά links από sites σχετικά με καταδύσεις, που έχουν πολύ ενδιαφέρον.