Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΠΟΙΑ ΟΜΑΔΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ???!!!






ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:
Μία από τις πιο περίεργες ποδοσφαιρικές ιστορίες αναμένεται να γραφτεί την 1η Αυγούστου. Η Γιουβέντους αποδέχθηκε την πρόσκληση της Γουέστ Οκλαντ Τάουν και θα αντιμετωπίσει τους άσημους Αγγλους σε φιλικό παιχνίδι, προσδοκώντας σε... εκδίκηση για τη συντριβή τους την τελευταία φορά που οι δύο σύλλογοι τέθηκαν αντιμέτωποι.
Οι σχέσεις των δύο ομάδων χάνονται στα βάθη της ποδοσφαιρικής ιστορίας και εντοπίζονται στο... πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο (όπως έχει χαρακτηριστεί), το τουρνουά Τόμας Λίπτον που διεξήχθη στην Ιταλία. Ο γνωστός από το περίφημο τσάι Σκοτσέζος, ήταν ο εμπνευστής μιας ποδοσφαιριστής διοργάνωσης με διεθνή χαρακτήρα, η οποία διεξήχθη για πρώτη φορά το 1907. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιταλίας ανταποκρίθηκαν, ωστόσο αυτή της Αγγλίας αρνήθηκε κι έτσι ο σερ Λίπτον προσκάλεσε την ερασιτεχνική Γουέστ Οκλαντ Τάουν.
Η έκπληξη έγινε και στην πρώτη διοργάνωση οι Αγγλοι νίκησαν 2-0 τη Στουτγκάρδη και με το ίδιο σκορ την Βιντετούρ, με συνέπεια να κατακτήσουν το πρώτο τρόπαιο. Δύο χρόνια αργότερα, η ομάδα του Ντάραμ επιβλήθηκε με 2-0 της Ζυρίχης και στον άλλον ημιτελικό, η Γιουβέντους νίκησε την συμπολίτισσα Τορίνο και προκρίθηκαν στον τελικό. Εκεί, οι ανθρακωρύχοι στο επάγγελμα ποδοσφαιριστές της Γουέστ Οκλαντ Τάουν συνέτριψαν με 6-1 τους "μπιανκονέρι", κατέκτησαν για δεύτερη φορά το τρόπαιο και το κράτησαν μέχρι το 1994 στις βιτρίνες τους (εκείνη τη χρονιά εκλάπη και στη θέση του υπάρχει μία ρέπλικα).
Ο θρύλος, μάλιστα, αναφέρει ότι από την χαρά τους για την κατάκτηση της διοργάνωσης για δεύτερη σερί φορά, οι παίκτες της Γουέστ Οκλαντ ξέχασαν το τρόπαιο στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Παρίσι κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία. Τους επιστράφηκε λίγες μέρες αργότερα, αλλά το πούλησαν για 40 λίρες (46 ευρώ) σε μία τοπική παμπ, ώστε να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού.
Εκατό χρόνια μετά, ο αγγλικός σύλλογος που αγωνίζεται στην ένατη τη τάξει κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος και γλίτωσε την τελευταία αγωνιστική τον υποβιβασμό, θέλησε να γιορτάσει αυτήν την επέτειο με νέο φιλικό, στο Τορίνο, κόντρα στους διαδόχους των Αλμπέρτο Μπαρμπέρις και Ντομένικο Ντουράντε, τους Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και Τζιανλουίτζι Μπουφόν.
Κι αν φυσικά ο Τσίρο Φεράρα δεν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βασική του ομάδα, αυτό δεν μειώνει την αξία αυτού του ταξιδιού, όπως τονίζει ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, λόρδος Ντέιβιντ Τρίσμαν: "Είμαστε ενθουσιασμένοι για την επιστροφή της Γουέστ Οκλαντ στο Τορίνο. Είναι πολύ σημαντικό που γιορτάζουν την 100ή επέτειο από την περίφημη νίκη τους επί της Γιουβέντους. Είναι μία πανέμορφη ιστορία και είναι πολύ σωστό να βρίσκονται στην Ιταλία για να γιορτάσουν αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα της κατάκτησης του τουρνουά Τόμας Λίπτον".
Κώστας Μπράτσος
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ: http://www.contra.gr/Soccer/World/243730.html
ΟΙ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΗΣ WEST AUCKLAND TOWN AFC : http://www.westaucklandtownfc.co.uk/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

fantastiki istoria