Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

28 XRONIA AΠΟ ΤΟ LIVE ΤΟΥ RORY GALLAGHER ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ !




Ένας μύθος στο «Ναό»
Συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από την επεισοδιακή συναυλία του Ρόρι Γκάλαχερ και το aek365.gr θυμάται.
Ο... «Ναός» της Νέας Φιλαδέλφειας σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια φιλοξένησε την πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία στη χώρα μας και ίσως την πιο επεισοδιακή που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1981 ο μεγάλος Ρόρι Γκάλαχερ ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει στο ναό της ΑΕΚ.
Τα νέα της συναυλίας είχαν κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα σε όλα τα σχολεία, τα προαύλια, τα φροντιστήρια, τις καφετέριες, στα ηλεκτρονικά, τις πλατείες, τους παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το όνομα του Ρόρι γραφόταν σε τοίχους, σχολικές τσάντες, θρανία, φοιτητικές εστίες, παντού. ... Ο Ιρλανδός είχε καταφέρει κάτι σπάνιο. Ήταν αποδεκτός από όλες τις «φυλές» που υπήρχαν τότε. Πανκιά, μεταλάδες, μοϊκάνια, φρικιά, όλοι παραδέχονταν τη γνησιότητα του. Το ότι το γήπεδο ήταν κατάμεστο (πάνω από 40.000) ήταν λοιπόν λογικό.
Εκείνη την εποχή, όπως και τώρα, η Ελλάδα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η λέξη «αλλαγή» κυριαρχούσε με τον Ανδρέα Παπανδρέου να θεωρείται βέβαιος νικητής και την κυβέρνηση, Ράλλη της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της. Το κλίμα ήταν λοιπόν τεταμένο και η χώρα ακόμα δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί το ροκ κίνημα.
Η βραδιά ήταν ζεστή και λίγο μετά τις εννέα ο Ρόρι ανέβηκε στη σκηνή. Μαζί του ο Τζέρι ΜακΑβόι (μπάσο) και ο Μπρένταν Ο'Νιλ (ντραμς). Από τις πρώτες νότε το κοινό εκστασιάστηκε και πολλοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στη σκηνή προσπαθώντας να αγγίξουν τον... θρύλο της ροκ. Οι άνθρωποι που είχαν επωμιστεί τον δύσκολο έργο να προστατεύσουν τον Ρόρι είχαν πολύ δύσκολη δουλειά.
Ενώ μέσα στο γήπεδο ο Ρόρι μάγευε, έξω από αυτό είχαν αρχίσει σοβαρά επεισόδια. Κόσμος προσπαθούσε να μπει μέσα στο γήπεδο με τους άνδρες της αστυνομίας να χτυπούν άγρια και να ρίχνουν δακρυγόνα. Οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο θύμιζαν πεδία μάχης ενώ στη συναυλία η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική από τη συνεχή χρήση καπνογόνων.
Ποιός θα μπορούσε να είναι καλύτερος μάρτυρας από τον ίδιο τον Ρόρι που είχε πει για εκείνη τη βραδιά: «Είδα τις πρώτες φλόγες να ξεπηδάνε από το πίσω μέρος του γηπέδου. Οι δρόμοι της Αθήνας καίγονταν, επειδή, απ' ό,τι άκουσα, δεν άφηναν τον κόσμο να φτάσει στη συναυλία. Οι δρόμοι είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης και η Αστυνομία έριχνε συνεχώς δακρυγόνα. Ήταν μία από τις χειρότερες καταστάσεις που έχω ζήσει. Φύγαμε από τη σκηνή κλαίγοντας από τα δακρυγόνα. Στα παρασκήνια όλοι ήταν πανικόβλητοι. Ανάμεσα στους διοργανωτές υπήρχαν και κάτι τύποι που έμοιαζαν με παραστρατιωτικούς και τριγυρνούσαν κοιτώντας μας απειλητικά. Έτσι μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο και φύγαμε για το ξενοδοχείο. Στη διαδρομή όμως μείναμε από βενζίνη και αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε στους αθηναϊκούς δρόμους όπου οι νέοι συγκρούονταν με την Αστυνομία. Ήταν ένας εφιάλτης, αλλά η συναυλία ήταν μία από τις καλύτερες που είχαμε δώσει ποτέ!».
Την επόμενη μέρα από τα κρεμασμένα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σε όλα τα περίπτερα, ή Ελλάδα μάθαινε «Κάηκε ή Νέα Φιλαδέλφεια από τους ΡΟΚΑΔΕΣ». Η χώρα τότε δεν επέτρεπε τέτοια πράγματα ούτε μπορούσε να σκεφτεί ότι η ευθύνη ήταν και της αστυνομίας. Η συναυλία αργότερα κυκλοφόρησε σε bootleg με τίτλο Live in Athens.

1 σχόλιο:

IRON 21 είπε...

kai 21 xronia apo ti proti Maiden...o Νaos itan rock pos na to kanoume
Up the Irons-Up the Hammers