Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΠΑΝΟΥΔΗ



"Το όνειρο έγινε πραγματικότητα"

Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια η κ. Βασιλική Καραγιάννη, κόρη ενός εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ, του Παντελή Καραγιάννη, πήρε πλέον σάρκα και οστά. Οπως είχε αποκαλύψει το «Goal» και επανέφερε χθες στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα gazzetta.gr, η πλατεία έξω από το σταθμό του ηλεκτρικού στα Κάτω Πατήσια φέρει το όνομα του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της ΑΕΚ, Κωνσταντίνου Σπανούδη.
«Ηταν ένας στόχος ζωής για μένα. Ηθελα να βγάλω τον Σπανούδη από τη λήθη. Αυτόν το μεγάλο Ελληνα που αφιέρωσε τη ζωή του για να γίνει μια μεγάλη Ελλάδα και να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης. Ηταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω» τόνισε στο «Goal» η κ. Καραγιάννη, που αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αλλά και στον επόμενο στόχο: «Ηταν μια σύνθετη διαδικασία. Πέρασα από επτά διαφορετικά διαμερισματικά συμβούλια. Τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε αυτήν την πλατεία που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες και δεν απέχει πολύ από τη Ν. Φιλαδέλφεια. Επόμενος στόχος είναι να εγκρίνει ο δήμος, αφού λάβει γράμμα από την ΑΕΚ και την Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, να διορθωθεί ο μεγάλος σταυρός στον τάφο του Σπανούδη και να γίνει μια προτομή στην πλατεία που θα φέρει το όνομά του».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ, Θεόδωρος Μπεχράκης, επισήμανε: «Είναι μια τιμή προς έναν άνθρωπο που έχει αναγνωριστεί κοινωνικά. Ετσι δημιουργούνται πρότυπα. Αυτό που έγινε για τον Σπανούδη αντανακλά και τιμή για την ΑΕΚ».
Ο Κωνσταντίνος Σπανούδης γεννήθηκε το 1871 στο Φανάρι της Πόλης και υπήρξε απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών στη Σορβόνη και στη Ραβένα ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή τέχνη. Εξέδωσε την εφημερίδα «Πρόοδος» και την ημερήσια εφημερίδα «Αγών», ενώ συμμετείχε και στις δραστηριότητες της Ελληνικής Πολιτικής Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως. Πήρε μέρος στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης, ενώ στην ΑΕΚ κατείχε τη θέση του προέδρου έως το 1932, όπου εκλέχθηκε βουλευτής των Φιλελευθέρων και αποσύρθηκε τυπικά από τη διοίκηση. Πέθανε στις 24 Απριλίου 1941, λίγο πριν οι Γερμανοί μπουν στην Αθήνα.

LINK: http://www.goalday.gr/article.asp?catid=10523&subid=2&tag=7761&pubid=1418193

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

Chris

BROUNO είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ