Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ




Παντοτε το ποδόσφαιρο κι η μουσική είχαν μεταξύ τους μια υπόγεια σύνδεση σαν αγαπημένα -και τα δυο- λαϊκά θεάματα, από την εποχή των 70ς και του ειδυλλίου του ΜΑΙΚ ΓΑΛΑΚΟΥ με την ποπ σταρ της εποχής ΤΣΕΛΣΟΜΙΝΑ μέχρι τις μέρες μας, την εποχή δηλαδή του ΜΠΕΚΑΜ και της ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΑΜΣ.
Πρόσωπα κι από τους δυο χώρους ανακάτευαν τα ποδοσφαιρικά με τα μουσικά τους γούστα και τουμπαλιν. Μάλιστα, γύρω στα μέσα του 80 ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ έκανε ένα ραδιοφωνικό γκάλοπ με σκοπό να ανακηρυχθούν και τα δημοφιλέστερα γκρουπ αναμεσα στους οπαδούς των τριών ομάδων του ΠΟΚ με τελικούς νικητές στους ολυμπιακούς τους SCORPIONS, στους παναθηναϊκούς τους DEEP PURPLE και στους αεκτζηδες τους MOTORHEAD.
Ήταν η εποχή που ανθούσε το χαρντ ροκ, η εποχη των ροκ κλαμπ, τα οποία ήταν ταυτόχρονα και οπαδικά στέκια. Έτσι οι γάβροι άραζαν στην ΒΙΚΤΩΡΙΑ, στο Περιβολάκι της Νίκαιας, οι βαζελοι στην ΡΕΙΝΜΠΟΟΥ στη Βουλιαγμένης και τα χανούμια στην ΟΜΠΡΕ. Αξέχαστες εποχές για όλους εμάς τους σαραντάρηδες -και βγάλε.
Ταυτόχρονα και παίχτες έκαναν την σημειολογική αναφορά τους και το συσχετισμό ροκ και ποδοσφαίρου, ποιος άλλωστε ξεχνάει τον ΣΑΒΒΑ ΚΩΦΙΔΗ και τον ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ με τις χαίτες λασπωτήρα και τα ανάλογα μουσικά γούστα -METALLICA , DREAM THEATER- ένα παράδειγμα του πόσο μοιάζουν μεταξυ τους ποδοσφαιρο και ροκ κουλτούρα.
Στο εξωτερικό η ιστορία ήταν αρκετά παλιά, ήδη από τα 60ς τα αγγλικά γήπεδα γέμιζαν από κόσμο που τραγούδαγε και έκανε ύμνους των ομάδων τους ροκ και ποπ συνθέσεις, όπως οι οπαδοί της LIVERPOOL με το περιβόητο YOU LL NEVER WALK ALONE των GERRY AND THE PACEMAKERS.
Παρακολουθούσαν παίχτες στα 60ς και 70ς, κυριολεκτικά ροκ μορφές, όπως ο ΤΖΟΡΤΖΙ ΜΠΕΣΤ της ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ, ο ΤΖΟΕ ΤΖΟ ΡΝΤΑΝ της ΛΗΝΤΣ (που με τα υπέροχα σπασμένα δόντια του όταν χαμογέλαγε ήταν ίδιος ο ΛΕΜΜΥ των MOTORHEAD) ή ο ΤΣΑΡΛΥ ΤΖΩΡΤΖ -ελληνοκύπριος στην καταγωγή- της ΑΡΣΕΝΑΛ.
Στη συνέχεια πολλά γκρουπ ηχογράφησαν τραγούδια αποκλειστικά για να γίνουν ύμνοι ομάδων, όπως οι QUEEN που έγραψαν το We Are The Champions για λογαριασμό της ΝΟΤΤΙΓΧΑΜ ΦΟΡΕΣΤ, πρωταθλήτριας Αγγλίας του 1978 ή οι NEW ORDER και το World In Motion για την Εθνική Αγγλίας του 1990 και τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας. Επίσης οι WEDDING PRESENT ονόμασαν το πρωτο άλμπουμ τους George Best στα 80ς και οι HOUSEMARTINS ηχογράφησαν δίσκο με τον τίτλο London 0 Hull 4.
Πολλοί ακόμα καλλιτέχνες αγόρασαν κατά καιρούς ομαδες με γνωστότερους τους ELTON JOHN -που αγόρασε την ΓΟΥΩΤΦΟΡΝΤ στις αρχές του 80 και ενώ ήταν στην τέταρτη κατηγόρια την ανέβασε διαδοχικά έως την πρώτη και μάλιστα το 1984 έπαιξε και στον τελικο του κυπέλλου κόντρα στην ΕΒΕΡΤΟΝ και ηττήθηκε με 2-0 – αλλά και τους ΟΑSIS, που πήραν μετοχές της αγαπημένης τους ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΥ, σε μια κακή περίοδο, πριν περίπου 7 χρόνια, όταν βολόδερνε μεταξύ δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Ακόμα έχουμε περιπτώσεις καλλιτεχνών που έπαιξαν ποδόσφαιρο και μάλιστα επαγγελματικό όπως ο ΧΟΥΛΙΟ ΙΓΚΛΕΣΙΑΣ (έπαιξε τερματοφύλακας στη ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ αλλα ένα σπάσιμο στο πόδι τον ανάγκασε να διακόψει την, κατά πολλους, σπουδαια καριέρα που είχε μπροστά του), ο ΡΟΝΤ ΣΤΙΟΥΑΡΤ (φανατικός οπαδός της Εθνικής Σκοτίας, που έπαιξε στην ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ), ο ΣΤΗΒ ΧΑΡΡΙΣ, μπασιστας των IRON MAIDEN (αγωνίστηκε στην ΧΑΛΙΦΑΞ, αλλα υποστηρίζει μετά μανίας την ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ) και ακόμα ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΕΣΣΕΞ στην ΚΟΛΤΣΕΣΤΕΡ.
Ποδοσφαιροφιλοι ακόμα είναι ο ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΛΑΝΤ, των θρυλικών Led Zeppelin, κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας στην αγαπημένη του ΓΟΥΛΒΣ, ο ΤΖΟΝΥ ΡΟΤΤΕΝ (ex-Sex Pistols) φανατικός της ΑΡΣΕΝΑΛ, ο γνωστός μουσικός παραγωγός του ΒΒC Τζων Πηλ, οπαδός της ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ και ο δικός μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ που δηλώνει ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ.
Επίσης γνωστοί λάτρεις του ποδοσφαίρου ήταν ο, συχωρεμένος, ΜΠΟΜΠ ΜΑΡΛΕΥ και ο παντοτινός αρχηγός των DEEP PURPLE, ΡΙΤΣΙ ΜΠΛΑΚΜΟΡ, ο οποίος μάλιστα στις ανά τον κόσμο περιοδείες του γκρουπ οργάνωνε πάντα ποδοσφαιρικούς αγώνες, πότε με τους τεχνικούς που ακολουθούσαν την περιοδεία και πότε με αλλα γκρουπ που συμμετείχαν σε συναυλίες μαζί όπως οι SCORPIONS, IRON MAIDEN .
Να σημειώσουμε ότι ο πρώτος ποδοσφαιρικός ύμνος της ιστορίας της δισκογραφίας βγήκε το 1927 και ήταν το διαχρονικό Abide With Me με αφορμή τον τελικο του Κυπέλλου Αγγλίας αναμεσα στην ΑΡΣΕΝΑΛ και την ΚΑΡΝΤΙΦ.
Αλλα και στην Ελλάδα έχουμε σχέση ποδοσφαίρου και ροκ με τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟ να δηλώνει γάβρος, τον ΣΤΑΥΡΟ ΛΟΓΑΡΙΔΗ αεκτζης και τον, συχωρεμένο, ΠΑΥΛΟ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ απολλωνιστή. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα της δεκαετίας του 60, του Καζαντζίδη και του Ζαμπετα, ένας νέος της εποχής και μεγάλος ποδοσφαιριστής έψαχνε μανιωδώς δίσκους του ΤΖΙΜΜΥ ΧΕΝΤΡΙΞ στη Music Box που δούλευε ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ. Ο νέος αυτός ήταν ο διεθνής τερματοφύλακας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, ΣΑΒΒΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι και στα γήπεδα μας έγινε μόδα -κυρίως μετά το 80- να ακούγονται τραγούδια, σχετικά ή μη, με το ποδοσφαιρο. Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε και τους σχετικούς ύμνους των ομάδων όπως:
του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (σε σύνθεση των Μουζακη-Οικονομιδη τη δεκαετια του 50, ύστερα μάλιστα από ήττα του τριφυλλιού για το Πρωτάθλημα Αθηνών απ την Α.Ε. Χαλανδρίου μέσα στη Λεωφόρο, κατά μαρτυρία του Μουζακη σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλά γνώρισε μεγάλη επιτυχία στα 60ς και 70ς, και λόγω ΓΟΥΕΜΠΛΕΥ με τον Γιάννη Βογιατζη)
του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ξεκίνησε με την σύνθεση του αείμνηστου ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ «φτερά στα ποδάρια καρδιά μες τα στήθια που φτιαξαν θριάμβους σαν παραμύθια» τη δεκαετια του 50, περάσαμε στο «Ολυμπιακέ μεγάλε Ολυμπιακέ τρανέ που εσαρωσες τη Σαντος την ομαδα του Πελέ» που τραγούδησε ο αρχοντορεμπετης και βαμμένος ολυμπιακός Στράτος Παγιουμτζης μέχρι το σύγχρονο ύμνο που φτιάχτηκε το 80 «θρύλε των γηπέδων Ολυμπιακέ»)
της ΑΕΚ («Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια» που ερμηνεύτηκε απ τον Μίμη Παπαιωαννου τη δεκαετια του 60.)
Γιώργος ΦΟΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια: