Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2008

UEFA EUROPA LEAGUE

Η νέα διοργάνωση, που θα πάρει τη θέση του Κυπέλλου UEFA είναι κι επισήμως γεγονός. Το όνομα αυτής είναι Europa League και στόχο έχει να δώσει νέα πνοή, περισσότερο ενδιαφέρον και μεγαλύτερα έσοδα στο θεσμό που τα τελευταία χρόνια είχε καταντήσει ο.. φτωχός συγγενής του Champions League.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα έσοδα από το περασμένο Champions League έφτασαν τα 590 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα του Κυπέλλου UEFA ήταν μόλις 40 εκατ. ευρώ. Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι με την αναβάθμιση της διοργάνωσης να "κλείσει" σημαντικά αυτή η ψαλίδα και να αποκτήσει μεγαλύτερο αγωνιστικό και «εμπορικό» ενδιαφέρον η διοργάνωση. «Οι αλλαγές που γίνονται θα βελτιώσουν την ιστορική διοργάνωση που είναι πολύ σημαντική για την UEFA και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς προσφέρουν σε περισσότερους φιλάθλους, παίκτες και συλλόγους τη χαρά της συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία της νέας διοργάνωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Μισέλ Πλατινί.
Οι αλλαγές πέρα από το σήμα, την ονομασία και την εμπορική αξιοποίηση της διοργάνωσης, αφορούν επίσης στην κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και σε μία «πραγματική» φάση ομίλων, η οποία περιλαμβάνει διπλούς αγώνες (εντός κι εκτός έδρας) στα πρότυπα του Champions League. Οι 48 ομάδες που θα λάβουν μέρος στη φάση των ομίλων θα χωριστούν σε 12 γκρουπ των τεσσάρων.
Υπενθυμίζεται πως στο νέο Κύπελλο UEFA, οι χώρες από την 7η έως την 9η θέση θα εκπροσωπούνται στη διοργάνωση από τον κυπελλούχο κι άλλες τρεις ομάδες, ενώ όλες οι άλλες χώρες από τον κυπελλούχο και άλλες δύο ομάδες, εξαιρουμένου του Σαν Μαρίνο, του Λουξεμβούργου και της Ανδόρας, που θα εκπροσωπούνται μόνο από τον Κυπελλούχο. Τρεις ομάδες θα συμμετέχουν μέσω fair play στον πρώτο προκριματικό γύρο, ενώ 15 ομάδες που θα αποκλείονται από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League θα μεταφέρονται στον τέταρτο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου UEFA.
Επίσης, οι 10 χαμένοι των play-offs του Champions League θα προκρίνονται απευθείας στους ομίλους του UEFA. Από τα 12 γκρουπ των τεσσάρων ομάδων του Κυπέλλου UEFA προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες. Οι 24 αυτές ομάδες μαζί με τις οκτώ τρίτες των ομίλων του Champions League σχηματίζουν τη φάση των «32», που περιλαμβάνει νοκ άουτ αγώνες (διπλούς), όπως συμβαίνει μέχρι και τον τελικό.
Η εκτελεστική επιτροπή της UEFA απέρριψε το αίτημα της Ένωσης των Συλλόγων να μην συμμετέχουν στο Κύπελλο UEFA οι φιναλίστ του Κυπέλλου παρά μόνο οι Κυπελλούχοι, εφόσον δεν έχουν κερδίσει το εισιτήριο για το Champions League. Επίσης, αποφασίστηκε ο τέταρτος προκριματικός γύρος του Champions League (βάσει της νέας δομής της διοργάνωσης) να μετονομαστεί σε UEFA Champions League Play-offs.
Για τα τελευταία θα υπάρχει από την επόμενη περίοδο κεντρική τηλεοπτική διαχείριση, όπως ισχύει εδώ και χρόνια στη φάση των ομίλων. Παράλληλα, κατόπιν εισήγησης της Ένωσης των Συλλόγων, αποφασίστηκε αλλαγή στον υπολογισμό του συντελεστή των συλλόγων, του αριθμού δηλαδή βάσει του οποίου κατατάσσονται σε ισχυρούς ή αδύνατους στις κληρώσεις.
Οι αλλαγές είναι: α) στο συντελεστή του συλλόγου δεν θα προσμετράται το 33% του εθνικού συντελεστή, αλλά στο εξής το 20%, πράγμα που ευνοεί τους συλλόγους με σταθερή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. β) Το μπόνους πρόκρισης στους ομίλους του Champions League αυξάνεται από 3.000 σε 4.000 βαθμούς (όσο δηλαδή δύο νίκες στη διοργάνωση), ενώ τους ίδιους βαθμούς θα παίρνουν και οι ομάδες που προκρίνονται στους «16», αντί για 1.000 που ελάμβαναν έως τώρα. γ) Πλέον, οι σύλλογοι θα έχουν βαθμολογικό όφελος από τη συμμετοχή τους σε προκριματικές φάσεις, ενώ μέχρι τώρα οι βαθμοί που συγκέντρωναν ίσχυαν κατά το ήμισυ μόνο για τον εθνικό συντελεστή. Μάλιστα, οι βαθμοί θα είναι σταθεροί και δεν θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, για τη συμμετοχή στον πρώτο προκριματικό γύρο θα παίρνουν 250, στο δεύτερο 500, στον τρίτο 1.000, στον τέταρτο 1.500 και για πρόκριση στους ομίλους 2.000. Αντίστοιχα στον πρώτο προκριματικό γύρο του Champions League το μπόνους θα είναι 500 βαθμοί και στον δεύτερο 1.000. Δεν προβλέπεται «πριμ» για τον τρίτο προκριματικό γύρο, αφού όσες ομάδες αποκλείονται θα μεταφέρονται στον τέταρτο προκριματικό γύρο του UEFA, ενώ μπόνους δεν υπάρχει ούτε για τα play-offs, αφού οι αποκλεισμένοι συνεχίζουν απευθείας στους ομίλους του UEFA.
LINK: http://www.sport-fm.gr/article/148073

Δεν υπάρχουν σχόλια: