Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ





ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΠΑΙΧΤΗ ΤΗΣ ΑΕΚ ΤΟΝΙ ΣΑΒΕΒΣΚΙ:
Τόνι Σαβέβσκι: Ένας πραγματικός Κύριος
Ο Στάνισλαβ (Τόνι) Σαβέβσκι γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου του 1963 στην πόλη Μπιτόλα, λίγο πάνω από τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην τοπική Πέλιστερ Μπιτόλα και σε ηλικία 17 ετών μεταγράφηκε στην Βαρντάρ Σκοπίων ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας. Όταν ήρθε στην Ελλάδα το Δεκέμβρη του '88 για λογαριασμό της ΑΕΚ, κανείς δεν πίστευε ότι θα εξελιχθεί σε προσωπικότητα-σύμβολο της νεότερης ιστορίας του "δικεφάλου".
Η "χρυσή" ΑΕΚ των 90's είχε πολλούς παίκτες με προσωπικότητα: Στέλιος Μανωλάς, Ντανιέλ Μπατίστα, Βασίλης Τσιάρτας, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Τιμούρ Κετσπάγια, Μιχάλης Κασάπης, Βασίλης Δημητριάδης και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Ο Τόνι Σαβέβσκι ήταν πάντα ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, ένας παίκτης που ενώ ήρθε ως άγνωστος και κανείς δεν είχε μεγάλες απαιτήσεις από αυτόν, κατάφερε να συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με τη θεαματικότερη ομάδα που εμφανίστηκε ποτέ στα ελληνικά γήπεδα, αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο σ' αυτό το total football που είδαμε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας από την ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το γκολ του στη Γλασκώβη, το καλοκαίρι του 1994, κόντρα στην ισχυρή τότε Ρέιντζερς, γκολ που έδωσε τη νίκη και επέτρεψε στην ΑΕΚ να συμμετάσχει για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ; Τα γκολ στους ομίλους απέναντι στους μετέπειτα φιναλίστ, Μίλαν και Άγιαξ, ή ακόμα και αυτό κόντρα στη Δυναμό Δρέσδης στο μαγικό 5-3 της Νέας Φιλαδέλφειας;
Ο Σαβέβσκι έδωσε και πήρε πολλά από την ΑΕΚ. Κάθε νίκη, κάθε ασίστ, κάθε γκολ στα ελληνικά γήπεδα, του έδινε έναν πόντο αγάπης και ευγνωμοσύνης από τους φίλους των "κιτρινόμαυρων". Μα αυτό που τον έκανε πραγματικά ξεχωριστό ήταν το απαράμιλλο ήθος του, καθώς ποτέ κανείς δεν είχε παράπονο από τη συμπεριφορά του Τόνι σ' αυτά τα 12 χρόνια που αγωνίστηκε στην Ελλάδα. Αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον "κιτρινόμαυρο" λαό, όμως το σημαντικότερο του επίτευγμα ήταν ότι... ανάγκασε όλους τους φιλάθλους να τον σέβονται και να τον θαυμάζουν. Υπήρξε αυτό που λέμε παράδειγμα, με όλη τη σημασία της λέξης, τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου.
Ακόμα κι αυτό το μικρό -και μάλλον αποτυχημένο- πέρασμα του σαν προπονητής δεν τον "τσαλάκωσε" στη συνείδηση του κόσμου της Ένωσης. Το 2004, στη γιορτή για τα 80 χρόνια της ΑΕΚ, βραβεύτηκε ως ο πιο πετυχημένος ξένος ποδοσφαιριστής, ένα βραβείο που αποτελεί ένα μικρό "ευχαριστώ" για όλα αυτά που πρόσφερε στην ομάδα.
Σήμερα, μετά από ένα πέρασμα ως προπονητής στην Κύπρο, κατέχει τη θέση του υπεύθυνου ακαδημιών της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ και ταξιδεύει παντού για να ανακαλύψει τα αυριανά αστέρια. Ο ίδιος έχει την τιμή να συνεχίσει να προσφέρει στην ομάδα που αγάπησε, ενώ ταυτόχρονα η οικογένεια της Ένωσης έχει στις τάξεις της έναν άνθρωπο βαθιά ριζωμένο στις καρδιές όλων των φίλων της ομάδας, οι οποίοι με τη σειρά τους ονειρεύονται να ξαναβρούν παίκτες ανάλογης αξίας και ήθους, όπως ο Τόνι Σαβέβσκι.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Λάρδας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρe στα Μπίτολα πηγαίναμε και αγοράζαμε Μαίμου Diesel


Bougiabesas

GarageFuzz21 είπε...

Θυμάμαι που το έλεγες και με που το διάβασα έριξα κάτι γέλια !!!
:)

Ανώνυμος είπε...

Ίσως ο κορυφαίος ξένος που πέρασε από το ελληνικό πρωτάθλημα.

ΝΚ 21